Skupaj s predsednikom ZLSD Borutom Pahorjem

Nedvoumno evropsko opredelitev, zapisano v gornjih programskih opredelitvah, je ZLSD ponovno potrdila z izvedbo javne tribune “Slovenija v razširjeni Evropi”, organizirani skupaj s Poslansko skupino Stranke evropskih socialdemokratov v okviru njihovega “Willy Brandt programa za razširitev”.

Gosta javne tribune, ki jo je vodil predsednik ZLSD Borut Pahor, sta bila evropska socialdemokratska poslanca Jan Marinus Wiersma, sicer tudi podpredsednik Stranke evropskih socialdemokratov in Norbert Glante. Gostitelj in oba gosta so pred začetkom javne tribune odgovarjali tudi na vprašanja novinarjev na novinarski konferenci.

Skupaj s predsednikom ZLSD Borutom Pahorjem sta se gosta strinjala, da je referendum o vstopu Slovenije v Evropsko unijo zelo pomemben dogodek, članstvo v povezavi pa za državo izjemno koristno. Wiersma je izrazil predvsem zadovoljstvo, da je v Sloveniji ravno v obdobju predreferendumske kampanje in da lahko tako socialdemokrati stare Evrope skupaj s kolegi iz novih članic povezave pozovejo ljudi, naj se udeležijo referendumskega glasovanja. Sam upa, da se ljudje zavedajo, da na referendumu ne bodo odločali le o članstvu v EU, ampak o prihodnosti države.

Glede referenduma je poudaril predvsem pomen volilne udeležbe. “Z visoko udeležbo bodo namreč državljani pokazali, da je zanje EU pomembna,” je poudaril gost. V referendumski kampanji vidi Wiersma tudi dobro priložnost za debato o prihodnosti Evrope, obenem pa tudi priložnost za razpravo, kaj želijo v prihodnji uniji doseči evropski socialdemokrati.

Wiersma je še poudaril, da “EU ni samo še ena organizacija”, pač pa veliko več. Po njegovih besedah je EU najprej povezava, ki deli skupne vrednote in je skupnost, ki brani in razvija poseben socialno-ekonomski model gospodarstva, ki je drugačen od ameriškega, saj se zavzema za podporo šibkejšim in finančno solidarnost. EU je tudi edinstvena organizacija, ki ohranja in vzpodbuja raznolikosti, evropski socialdemokrati pa se zavzemajo, da bi bila EU tudi sila, ki bi lahko sooblikovala svet.

Evropski parlamentarec Glante je povedal, da ceni razvoj, ki ga je Slovenija dosegla na področju gospodarstva. Ob tem je pohvalil tudi dosežke Slovenije glede informiranja javnosti o EU, saj so po njegovem mnenju ljudje zelo dobro informirani. Poudaril je tudi, da se javnosti ne sme zamolčati, da sodelovanje v skupnosti prinaša tudi nekatere slabosti, a je prepričan, da prinaša skupno vstop v EU več koristi kot slabosti.

Da je referendum izjemna zgodovinska priložnost za Slovenijo, pa je menil predsednik ZLSD Borut Pahor. Ob tem je poudaril, da stranka, ki je med slovenskimi političnimi strankami edina članica evropskega političnega kluba, na skoraj zagotovo uspeli referendum o vstopu Slovenije v EU ne glede le kot na mejnik v zgodovini, temveč tudi kot na praznik. Ob tem je poudaril, da ZLSD nima iluzij, da EU rešuje vse težave in probleme. “Domače naloge moramo in hočemo še naprej opravljati sami,” je dejal in dodal, da bodo pri tem uspešnejši v varnem in mirnem okolju. Skupaj z evropskimi prijatelji se bo po besedah Pahorja ZLSD prizadevala za socialno pravično Evropo, ki bo nudila dom vsem prebivalcem, tako revnim kot premožnejšim.

V razpravi so bila omenjena nekatera pomembna vprašanja našega položaja kot polnopravne članice unije. Dr, Rado Bohinc je izpostavil veliko odgovornost, ki jo Sloveniji nalaga dejstvo, da bo sicer ena najmanjših držav članic unije, vendar hkrati država z eno največjih zunanjih meja unije v okviru schengenskega sporazuma. Temu primerna bi morala biti tudi finančna in strokovna podpora držav članic. Posebej je bilo izpostavljeno vprašanje bodočega položaja ljudi na področju socialnega varstva in socialnega položaja glede na to, da so ta področja v Sloveniji že sedaj v primerjavi z ostalimi državami članicami na dokaj visokem nivoju. Razprava pa se je dotaknila tudi skorajšnjega polnopravnega članstva ZLSD v evropski socialdemokratski družini in bodočega položaja stranke v njej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja